2021 m. mokesčių administratorius 32% GPM tarifą pradės taikyti anksčiau

Darbo santykių ar jų esmę atitinkančios ir kitos gyventojų pajamos (grafikas žemiau) gali būti apmokestinamos ne vien tik 20% gyventojų pajamų mokesčio (GPM), bet ir 32% GPM tarifu. Trumpai apžvelkime pagrindinę GPM tarifo kitimo specifiką ir kodėl šis tarifas 2021 m. bus pradėtas taikyti anksčiau.

Padidintas 32% GPM tarifas 2021 m. bus skaičiuojamas kiekvienam gyventojo pajamų eurui, kuris viršys 60 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) dydį. Šiais metais 32% GPM tarifo riba metinei pajamų daliai apskaičiuoti, lyginant su 2020 m., sumažėjo nuo 84 VDU iki 60 VDU (EUR 81 162).

Numatytą 60 VDU ribą pasieksite, jeigu jūsų gaunamos pajamos, pvz. gaunamos pajamos iš darbo santykių arba jų esmę atitinkančių santykių, kiekvieną menėsį sudarys ne mažiau kaip EUR 6 763 sumą su mokesčiais, arba kitaip - EUR 4 091 sumą jau atskaičius mokesčius.

Tam, jog 2020 m. pasiektumėte 32% GPM apmokestinimo ribą (84 VDU), tais metais turėjote gauti ne mažiau kaip EUR 8 989 sumą su mokesčiais (EUR 5 438 sumą po mokesčių) kiekvieną mėnesį. Tad, jeigu jūsų gaunama mėnesinė pajamų suma 2021-maisiais metais nepasikeitė, šią ribą 2021 metais pasieksite jau rugsėjo mėn. ir už likusius 2021 m. mėnesius gautas pajamas bus skaičiuojamas jau ne 20% GPM tarifas, o 32% GPM tarifas.

Į ką svarbu atkreipti dėmesį?

  • Darbdavys įstatymais įpareigotas visada taikyti vienodą GPM tarifą (20%). Todėl mokesčių administratoriui pradėjus taikyti padidintą GPM tarifą (32%), atsiradusį tarifų skirtumą nuo daugiau kaip 60 VDU gautų pajamų turėsite susimokėti savarankiškai iki kitų metų gegužės 1 d.
  • Gaunamos pajamos sumuojasi, todėl ar jūsų pajamos pasieks numatyta 60 VDU ribą turėtumėte sekti individualiai.
  • Atkreipkite dėmesį į darbo sutarties sąlygas. Jeigu darbo sutartyje yra numatytas atlyginimas atskaičius mokesčius, tai gali būti darbdavio ir darbuotojo ginčo objektas, kam vis tik kils prievolė sumokėti mokesčius nuo sumos, viršijančios 60 VDU.

Plačiau šia tema diskutuojama BDO tinklalaidėje, kurią rasite čia: O BET TAČIAU #7 I dalis: Gyventojų pajamų mokestis. Svarbiausi aspektai, pasikeitimai ir priminimai

 

Registruotis BDO naujienlaiškiui

Please fill out the following form to access the download.